SMIHJB | LAPORAN KEM TAHFIZ LEVEL 3 TINGKATAN 1-5 (2022)

Nama ProgramKEM TAHFIZ LEVEL 3 TINGKATAN 1-5
Tarikh15-17 SEPTEMBER 2022 (KHAMIS-SABTU)
Masa8.00 PAGI – 4.00 PETANG
TempatSEK. MEN. ISLAM HIDAYAH
UrusetiaJAWATANKUASA URUSETIA PELAKSANA GURU AL-QURAN SUBJEK HAFAZAN LEVEL 3

1.0       OBJEKTIF UMUM

1.0.1    Memupuk rasa cinta terhadap Al-Quran

1.0.2    Melazimkan kesempatan masa cuti dengan Al-Quran

2.0       OBJEKTIF KHAS

2.0.1    Meningkatkan jumlah hafazan ayat  al-Quran al-Karim para pelajar yang belum mencapai sasaran yang dikehendaki selaras dengan silibus.

2.0.2    Meningkatkan penguasaan bacaan ayat  al-Quran al-Karim para pelajar dengan bertajwid.

3.0       PENGLIBATAN

4.0.1  Wajib  kepada semua pelajar.

4.0.2  Semua guru Al-quran subjek Hafazan level 3

Pada 15-17 September 202, telah berlangsungnya program Kem Tahfiz bagi pelajar tahfiz level 3 Sekolah Menengah Islam Hidayah.   Sasaran peserta adalah semua pelajar tahfiz SMIH level 3 yang diwajibkan untuk mengikuti program ini dengan jayanya. Kem ini dapat memperkasakan bacaan Al-Quran  dan hafazan dalam kalangan para pelajar tahfiz dan memberi peluang para pelajar untuk menambah hafazan dan murajaah mereka.   Pihak penganjur juga ada meletakkan target sepanjang kem bagi semua pelajar. Bagi murida yang belum habis 30 juzu’, mereka perlu menghantar 7 mukasurat hafazan baru dan 10 mukasurat murajaah. Manakala bagi yang sudah khatam Quran, mereka perlu mengulang sekurang-kurangnya 20 muka surat. Berikut saya sertakan nama pelajar yang berjaya melepasi target dan mendapat anugerah.   Anugerah terbahagi kepada 2, yang pertama muthbit, iaitu yang berjaya melepasi kedua-dua target. Manakala yang kedua mutqin, iaitu yang berjaya melepasi satu sahaja target.

TINGKATAN 5
MUTHBIT: Muhammad Adam Abid B HaszleeAhmad Ibrahim B Ahmad RazakMuhammad Azam Aiman Bin Mohd JusyeriNur Asma’ Abd. Razak

MUTQIN: Muhammad Zaqwan Azhar B MasjudinMuhammad Hakimi Mohamad HusainiNurul Najihah Bt Mohd AnuarSaidatul Adawiyah Bt SulongNur Syukrina Bt Roslie   TINGKATAN 4 MUTHBIT: Muhammad Ammar Bin Mohd ShukorMuhammad Adam Muaz Bin NorkhishamAmani Balqis Bt ArmanAhna Safiy Bt Ahmad Athif Firzana Hanisa Bt Abdul HalimNuha Sofiah Bt LokmanNurin Alya Bt KhairulnizamAisyah Bt Mohd Fadzly   MUTQIN: Adam Danish B Muhammad AziziThooreq Bin Zamil NajwahAdam Darwisy B Ben FaisalAlya Batrisyia Bt Mohd BasirNur Ardini Safiya Bt Mohd. LukmanNurul Fatin Ayuni Bt AlfadzilahSumayyah ‘Afifah Bt Zainuddin   TINGKATAN 3 MUTHBIT: Affan Muttaqin Bin Muhamad AizuddinAhmad Hafifuddin Bin Punawi   MUTQIN: Muhammad Rafiq Hakimi Bin Mohd SuhaimiAmsyar Danish Haiqal Bin Abdul MalikAhya Sufi Ahmad AthifNur Faqihah Haidah Mohammad FaizalNurul Izzah Muhammad MuslimNurul Nadhirah Mohd AnuarSiti Aisyah Suhaimi   TINGKATAN 2 MUTHBIT: Aidil HafizAthirah Kaiyisah Binti AzlanKawtsar Binti Zamil NajwahNur Humairah Uzma Binti ZulkarnainNur Afiqah Aina Binti Mohd.Ismee   MUTQIN: Abdul RahmanMuhammad Amir SyahidMuhammad Uwais Al-HafiyAhmad Aiman AtiqMuhammad SyamimWan Amirul AdibArissa Maisarah Bt Mohamad HusainiNur Aishah Afiqah Binti Mohd HaizalNur Qaisah Atierah Binti Mohd AffendiNur Zahirah Binti HairunazriNuwairah Bt Mohamad FaizalSumaiyah Binti SharudinNazra Qistina Suhaimi Binti Mohd Najib   TINGKATAN 1  MUTQIN: Ahmad Faiz AzharIrsyad Ahmad FirdausMuhammad HasiffAhmad FakhriAyyasy YahyaAbdullah QassimAisyah Zuhairah Bt Mohd BasirAlya Sumayyah Bt Muhammad MuslimSiti Nur Hidayah Bt Muhamad NoorNurul Husna Bt Mohamad Fadhil HadiNur Syaza Sufiah Binti Mohd Shamsulradzi   Pihak penganjur program amat berharap agar program seumpama ini akan terus dijalankan dalam usaha untuk meningkatkan penguasaan bacaan Al Quran dan hafalan dalam kalangan pelajar sekolah yang berilmu, beramal dan memimpin masyarakat suatu masa kelak, Aamiin..