LAPORAN MUKHAYYAM TINGKATAN 4 (2021)

Program Mukhayyam Tingkatan 4 ini telah berlangsung secara maya menggunakan Google Meet sebagai mediumnya. Program telah berlangsung selama 3 hari iaitu pada 29 Julai 2021 bermula jam 7.00 malam sehingga 12.00 tengah hari 31 Julai 2021. Konsep program yang berlangsung secara maya ini mengambil konsep program “mentor mantee” di mana terdapat fasilitator yang akan menyelia pelajar dalam kumpulan kecil untuk melaksanakan aktiviti. Barisan fasilitator program ini merupakan alumni sekolah yang lepas. Mukhayyam kali ini juga terdapat konsep program “offline” dimana pelajar perlu melaksanakan tughasan secara bersendirian dan “online” di mana mereka perlu bersemuka di dalam Google Meet. Kadar peratusan pelajar yang ikut program Mukhayyam secara keseluruhan ialah 81%. 

Pada malam pertama, program bermula dengan majlis pemukaan yang dirasmikan oleh pengetua sekolah, Komandan KRSM Seri Juli Emas Wati binti Adnan serta taklimat umum oleh Pegawai KRSM Luqman bin Zahid selaku kem komandan program. Seterusnya, program di teruskan dengan sesi pertama iaitu Mind Setting dan Taaruf yang di ambil oleh para fasilitator.

Pada hari kedua, program bermula seawal 5.00 pagi untuk program offline di mana pelajar perlu qiam dan solat subuh di awal waktu di rumah. Seterusnya program Online bermula pukul 9.00 pagi dengan Ceramah yang di sampaikan oleh Kapten KRSM Halimi Bin Ali Yahad berkenaan dengan Sejarah KRSM. Pelajar juga diminta untuk menjawab soalan kuiz melalui Google Form berkaitan dengan ceramah tersebut. Slot Gacor ke-3 diteruskan pada pukul 2.00 petang di mana pelajar di minta untuk menyiapkan poster “case study” berkenaan realiti situasi masyarakat dengan berobjektif melatih kemahiran komunikasi dan keberanian pelajar. Sesi slot deposit dana 4 di sebelah malam pula berobjektif menguji kebolehan berfikir secara kritis di kalangan pelajar di sambaing membina ukhwah di kalangan pelajar. 

Pada hari terakhir, slot maxwin ke-5 menguji kemahiran pelajar berkaitan dengan  ilmu KRS yang  telah dipelajari di sekolah. Pelajar di minta dalam kumpulan kecil bersama dengan para fasilitator untuk menyiapkan 1 video dan 1 poster berkaitan dengan tali, Based, pertolongan cemas atau kawad. Setelah selesai, slot fptoto terakhir ialah Majlis penutup yang di ramsikan oleh Penolong Kanan Kokurikum sekolah Timbalan Komandan 1 Ustaz Ezaiden bin Norman. Peserta Syabab terbaik jatuh kepada Staff Sarjan Ahmad Ibrahim Bin Ahmad Razak manakala Fatayat terbaik berkongsi dua orang iaitu Staff Sarjan Nurul Najihah Mohd Anuar dan Koperal Quratulain Binti Moideen. 

Kongsikan Kiriman Ini

Navigasi Pos

Tinggalkan Komen Anda