Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah PPH

lph

ALUAN PENGERUSI LEMBAGA PEMEGANG AMANAH

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Selamat Datang ke laman web Sekolah Islam Hidayah. Laman web ini menyediakan maklumat mengenai sekolah, falsafah pendidikannya, svisi dan misi sekolah, kurikulum, program dan kemudahan fasilitinya.

Laman ini juga merupakan sebuah gerbang (portal) kepada pelbagai maklumat berkaitan aktiviti sekolah, berita dan pengumuman, serta menyediakan pautan ke laman-laman web lain yang berguna.

Kami percaya, apabila anda melayari laman web ini, anda akan dapat merasai suatu semangat profesionalisma dan komitmen yang tinggi terhadap kecemerlangan yang selama ini menjadikan Sekolah Islam Hidayah sebuah sekolah yang unik dan istimewa.

Kami amat menghargai Pendidikan Islam secara holistik dan menyediakan pelbagai aktiviti kepada para pelajar untuk meneroka pelbagai minat dan membina kemahiran dalam pelbagai disiplin. Falsafah dan pendekatan pendidikan sebegini telah berjaya menghasilkan perkembangan anak-anak muda mencapai kejayaan dan kecemerlangan.

Di sekolah ini kami membina suasana pembelajaran di mana potensi pelajar digilap, semangat kecemerlangan dipupuk, pemikiran kreatif dibentuk dan keupayaan intelektual, fizikal serta kerohanian mereka dimantapkan melalui pendekatan holistik yang bertujuan menyediakan pelajar sebagai pemimpin masa depan.

Sekolah Islam Hidayah adalah sebuah sekolah swasta yang tidak berorientasikan keuntungan (not-for-profit) dan memberi penekanan kepada kecemerlangan akademik, ko-kurikulum dan kecemerlangan akhlak. Gandingan dan kesepaduan kerjasama antara guru, ibubapa dan pihak pengurusan serta komuniti merupakan faktor kritikal yang selama ini menyumbang kepada pencapaian kecemerlangan sekolah dalam pelbagai aspek.

Kami menghargai perkongsian dengan ibubapa dan komuniti.  Kami juga mengalu-alukan hubungan komunikasi berterusan di antara sekolah dan rumah demi mengekalkan suasana pembelajaran yang cemerlang, endah dan produktif. Kami juga sentiasa mengalu-alukan perbincangan dengan komuniti ibubapa dan ‘stakeholders’ dan menghargai input serta maklumbalas untuk penambahbaikkan berterusan.

Kami menggalakkan anda untuk menghubungi pihak kami. Sebarang pertanyaan, komen dan cadangan amat dialu-alukan. Kami mungkin boleh membantu memenuhi keperluan pendidikan keluarga anda.

Wassalam.

Prof. Dr. Haji Azlan Ab Rahman

Pengerusi,
Lembaga Pemegang Amanah,
Sekolah Islam Hidayah

WELCOMING REMARKS FROM CHAIRMAN OF BOARD OF TRUSTEES

Assalamualaikum, Peace be Upon You!

Welcome to the website of Hidayah Islamic School (Sekolah Rendah Islam Hidayah and Sekolah Menengah Islam Hidayah). This website has been designed to provide information on the school, its philosophy, its vision and mission, curriculum, programmes and facilities.

It also acts as a portal to a whole range of additional information on school activities and events, news and announcements as well as providing links to a range of related sites.

We trust that while viewing these pages you will sense the enthusiasm and spirit of professionalism and passion for excellence that help make Hidayah Islamic School a truly special school.

We value holistic Islamic education and offer activities for students to explore varying interests and develop skills in a wide range of disciplines. This approach to education has resulted in the development of young people of success and achievement.

Here, in a close-knit and welcoming learning environment, students’ potentials are recognised, passions are stirred, creative minds are nurtured and capacities – intellectual, physical and spiritual – are developed in a holistic approach as we prepare students to be future leaders.

Hidayah Islamic School is a not-for-profit school that emphasizes academic excellence, co-curriculum achievement and moral integrity in a supportive school and family environment.  The strong partnership between teachers, parents and the management as well as engagement with the community, has been the success factor that contributed to our excellent achievements.

We value working in continued partnership with parents and welcome open communication between school and home to maintain our excellent, caring and productive learning environment. We also welcome discussion with parent community and stakeholders and value input and feedbacks for our continuous improvement.

We encourage you to contact us should you have any comments or questions, or to learn more how we may help meet your family’s educational needs.

Wassalam and regards,

Prof. Dr. Haji Azlan Ab Rahman